ESCARELE

Ce sunt escarele?

In mod normal o persoana se misca instinctiv pentru a asigura circulatia buna a sangelui in corp si pentru a elibera presiunea exercitata asupra pielii  ( pentru inlaturarea senzatiei de „amorteala”). Aceasta presiune poate cauza vaselor de sange o strangulare, astfel incat sangele sa nu mai  poata ajunge la piele. In scurt timp, daca nu-ti schimbi pozitia pentru a elibera presiunea, pielea ta poate suferi leziuni, si cu timpul celulele vor muri. In prima faza apare o pata rosiatica sau mai inchisa la culoare si, daca presiunea continua, se poate forma o rana deschisa. Escara poate incepe sa se dezvolte sub piele si sa sape catre interior.  O alta alternativa ar fi sa inceapa sa se dezvolte foarte aproape de os si treptat sa iasa catre suprafata.

Nu numai persoanele cu paralizii sunt predispuse riscului de a dezvolta o escara. Persoanele care nu sunt capabile sa se miste singure si care petrec un timp indelungat in scaunul rulant  sunt deasemenea in acelasi pericol.

Factori care cauzeaza sau cresc riscul aparitiei escarelor

  • mentinerea pe perioade lungi a pozitiei fara a elibera presiunea exercitata asupra pielii
  • frecarea pielii de anumite suprafete ( scaunul rulant, corset, masa de gimnastica)
  • leziuni usoare ale pielii – zgarieturi, umflaturi, arsuri,etc – care favorizeaza sau agraveaza escarele
  • umiditatea pielii, datorata transpiratiei sau urinei, care o fac mai sensibila
  • greutatea corporala: o persoana subponderala nu are un strat exterior de protectie suficient pentru a acoperi proeminentele corporale, iar o persoana supraponderala determina o presiune suplimentara asupra pielii
  • muschii flasti, care lasa descoperite proeminentele corporale
  • spasticitatea mare care implica o frecare mai mare de suprafete
  • haine prea stramte, prezenta nasturilor, butonilor si a altor decoratiuni la pantaloni
  • in cazul tetraplegicilor, tararea cu ajutorul coatelor sau impingerea rotilor fara manusi

Proeminente osoase

Vedere anterioara

Coaste,Creasta iliaca,(pelvis),Cot,Sold(trohanter),Genunchi,Tibie,Glezna,Degete

Proeminente osoase

Vedere posterioara

Spina omoplatului  ( scapula),Coaste,Coloana vertebrala,Cot,Creasta iliaca posterioara,Osul sacru& Coccis,Ischion,Glezna,Calcai

Evolutia Escarelor

1. Eritemul – inrosirea locala a pielii la nivelul zonei unde a existat o presiune indelungata.

2. Flictena – zona este inrosita, fierbinte si prezinta una sau mai multe umflaturi (basicute); uneori pielea poate fi usor crapata.

3. Dezepidermizare (ulceratie superficiala) – apare o pierdere de tesut, initial la suprafata pielii, urmand ca apoi, daca  nu se intervine corespunzator, pierderea de tesut sa avanseze catre straturile profunde ale pielii.

4. Necroza ( ulceratie profunda) – in acest caz sunt afectate toate straturile cutanate, muschii si chiar si osul;

Tratamentul escarelor stadializat pe etape de evolutie

1. Eritemul – cautarea si indepartarea cauzei care a produs inrosirea constitiue prima actiune ce trebuie efectuata, urmand apoi suprimarea sprijinului pe zona cutanata afectata, pana la disparitia totala a eritemului;

2. Flictena – cautarea cauzei care produce flictena (basica) si eliminarea ei; suprimarea sprijinului pe aceasta parte cutanata pana la disparitia totala; local se recomanda golirea basicii de lichid, apoi aplicarea unui pansament uscat de 2 ori/ zi. Inainte de baie se aplica un pansament plastifiant pentru a evita deteriorarea superficiala a pielii pana cand tesutul subiacent incepe sa se refaca.

3. Dezepidermizarea (ulceratia superficiala) – se face toaleta ranii de 2 ori/ zi, folosind o solutie dezinfectanta turnata in jet; se aplica apoi un unguent pentru regenerarea tesuturilor peste care se pune un pansament steril. Este interzisa presiunea, sprijinul si frecarea in zona afectata!

4. Necroza ( ulceratie profunda) – vindecarea poate dura luni de zile si implica consult si tratament medico-chirurgical de specialitate.

5. Faza de granulatie – este faza in care pielea incepe sa se refaca, plaga este ocupata de tesut viu, rosu; pansamentul se va aplica in scopul stimularii „inmuguririi, avand ca obiective : absorbtia exudatului, prevenirea contaminarii cu alte bacterii, mentinerea suprafetei umede. Nu se vor aplica pe rana dezinfectante puternice

( alcool medicinal, apa oxigenata, etc.), pentru ca se pot distruge mugurii noului tesut sanatos!

6. Faza de epidermizare – in acest stadiu se incheie procesul de formare a cicatricei; se va avea in vedere inchiderea ranii, prevenind formarea cicatricei cheloide (neelastice) prein stimularea regenerarii pielii cu crème nutritive si masaj in jur stimuland vascularizatia.

Atentie!

Escarele pot fi vindecate numai daca se inlatura presiunea  exercitata pe zona afectata. Aceasta inseamna ca o escara localizata pe zona fesiera poate fi vindecata numai daca nu vei mai sta in scaunul rulant, daca vei sta la orizontala, pe-o parte sau alta sau cu fata in jos (pe burta).

Din acest motiv este mai bine sa inveti cum sa previi aparitia unei  escare, decat cum sa o tratezi – prevenirea este mai buna decat cura de tratament!

Cum sa prevenim escarele?

Inspecteaza-ti pielea! 

In fiecare seara, dupa ce te dezbraci pentru a merge la culcare, este recomandat sa-ti inspectezi pielea, deasemenea acest lucrul va trebui sa-l faci si dimineata inainte de a te imbraca. In cazul in care stii sa ai o zona mai sensibila si predispusa la escara este indicat sa verifici zona respectiva si pe parcursul zilei.

Foloseste o oglinda pentru zonele pe care nu le poti vedea. In cazul in care altcineva iti inspecteaza piele in locul tau, instruieste-o cu atentie ce anume trebuie sa caute si sa simta.

Ce trebuie sa observi: pete rosii, inchise la culoare, lucioase, uscate, crapate, umede, rani, basici, pete septice, bataturi, zone incretite.

Ce trebuie sa simti: o zona mai tare sau calda ( foloseste dosul palmei sau varful degetelor); sau o zona gelatinoasa ce acopera  un punct osos ( ceea ce poate fi o bursa). Daca ai un numar redus de miscari pe care le poti executa cu mainile,  instruieste-ti  asistentul personal sa verifice aceste lucruri in locul tau.

In scaunul rulant:

Ariile cele mai predispuse riscului sunt tuberozitatile ischiatice – acele puncte osoase pe care le folosesti la sedere.

  • Asigura-te ca scaunul tau rulant ti se potriveste:

– Sezutul –  ar trebui sa fie suficient de lat, incat sa-ti permita sa te transferi cu usurinta pe alte suprafete, insa nu atat de lat, incat sa nu mai poti ajunge la roti. Spatiul dintre marginea anterioara a sezutului si zona din spatele genunchiului trebuie sa fie de ~ 2 cm – daca sezutul este prea lung, atunci va trebui sa stai lasat prea mult pe spate pentru a ajunge la spatar.  Aceasta ti-ar putea cauza aparitia unor escare in zona lombo-sacrala.

– Suportul pentru picioare – trebuie sa fie ajustat inaltimii corecte pentru

tine – asa incat picioarele tale sa se odihneasca confortabil pe el, si coapsele tale sa stea in intregime si in mod egal pe perna. In cazul in care suportul pentru picioare este pozitionat prea sus, vei observa ca marea parte a greutatii corpului tau va fi suportata de sezutul tau – si acesta poate deasemenea sa cauzeze aparitia unei escare. Pe de alta parte, daca suportul pentru picioare este pozitionat prea jos, presiunea se va concentra asupra partii dorsale a coapselor tale  si picioarele tale vor atarna.

– Suporturile  pentru brate – asigura-te ca suporturile pentru brate ( daca exista) sunt fixate la inaltimea corecta si nu-ti cauzeaza presiune in coate. Daca te deplasezi singur cu scaunul rulant este recomandat sa folosesti manusi pentru a-ti proteja palmele.

  • Fa tot timpul miscare!

Presiunea trebuie eliberata prin ridicare si/sau aplecarea in fata a corpului pentru 20 secunde la fiecare 15 minute.

  • Foloseste intotdeauna o perna atunci cand stai in scaunul rulant!

Nu sta niciodata direct pe materialul din care este facut sezutul scaunului tau rulant. Cel mai bun tip de perna este cel facut din burete plat si dens, acoperit cu un material moale. Asigura-te ca ai perna potrivita si ca acesta este schimbata in mod regulat in momentul in care este deteriorata.

  • Evita sa stai sau sa te odihnesti pe obiecte dure!

Nu-ti pune cheile sau orice alt obiect dur in buzunare, in spatele sezutului sau intre coapse, de unde pot aluneca, ducand la aparitia unei escare.

In pat

Ariile cele mai expuse sunt trohanterele, zona sacrala, soldurile, genunchii si gleznele.

  • Elibereaza presiunea intorcandu-te de pe o parte pe alta in mod regulat
  • Daca este posibil, stai si odihneste-te cu fata in jos ( pe burta)
  • In caz de boala sau de pierdere in greutate, va trebui sa te intorci de pe o parte pe alta mai frecvent, decat in situatii normale
  • Asigura-te ca ai salteaua potrivita si ca aceasta este schimbata atunci cand se deterioreaza (arcuri rupte, denivelari)
  • Trebuie avut grija ca lenjeria de pat ( cearsaful si plicul, daca exista) sa nu se stranga sub corp si sa creeze cute
  • Daca patul se uda, trebuie schimbat imediat, intrucat pielea umezita este mult mai usor de ranit
  • Evita prezenta sticlelor cu lichide fierbinti in preajma corpului, deoarece pot provoca arsuri
  • Daca este nevoie, poti sta pe perne, sau poti folosi o perna intre genunchi
  • Gambele vor fi asezate pe un rulou, astfel incat calcaiele sa stea in aer, evitandu-se astfel contracturile si escarele la acest nivel ( prevenirea contracturilor la nivelul tendonului ahilian mai poate fi facuta si prin pozitionarea labei piciorului la un unghi de 90º fata de gamba, cu ajutorul unor orteze)

In masina

  • Frecarea si lovirea soldurilor si a sezutului din timpul transferului in si din masina pot provoca cu usurinta aparitia unor escare
  • Majoritatea scaunelor de masina au o forma bine conturata si sunt fabricate dintr-un material neted, astfel incat sa nu provoace probleme de presiune
  • Evita arsurile solare ( in special  la nivelul genunchilor si a coatelor)
  • Trebuiesc evitate atingerile de portiunile metalice incinse, deoarece acestea pot provoca arsuri

 

In bucatarie si la masa

  • Trebuie acordata o atentie deosebita la mancarurile si la lichidele fierbinti
  • Nu pune lucruri fierbinti pe picioare ( in poala), sau pahare cu bauturi calde pe suporturile pentru brate
  • Atentie la tigari

In Baie

  • Colacul de w.c. si scaunul de dus trebuie sa fie captusite
  • In cada este bine sa se stea pe o perna
  • Ai grija sa nu aluneci si sa te ranesti in momentul in care esti ud
  • Verifica intotdeauna temperatura apei inainte de a intra in cada sau sub dus ( cu un termometru in cazul tetraplegicilor ); nu se adauga apa fierbinte dupa aceea
  • Unghiile de la picioare trebuiesc sa fie mereu taiate
  • Daca se folosesc pungi de colectare a urinei trebuie avut grija sa nu fie prea stranse pe picior; daca prezervativele pentru derivarea urinii sunt prea stranse,  acest lucru poate conduce la formarea unor escare pe penis

Vestimentatia

  • Nu se recomanda umplerea buzunarelor, deoarece aceasta poate exercita presiune in anumite puncte
  • Este utila evitarea pantalonilor stramti si indepartarea butoanelor, capselor de la bluejeans, pantaloni sau haine
  • Ai grija ca sosetele si pantofii sa nu fie prea stamti
  • Evita purtarea hainelor din nylon sau din alte materiale sintetice, daca acestea te fac sa transpiri

 Bibliografie

1.      Mike Gatehouse, ” Moving Forward – The guide to Living with Spinal Cord Injury”, Prima Editie, iunie 1995, cap. 6.

2.      Motivation Information Sheetts – „Low cost Wheelchair for Albania”, 1996

3.      Marius Margarit, Felicia Margarit – „Principii kinetoterapeutice in bolile neurologice”, Ed. Universitatii din Oradea, 1997, pg. 51.